You seem to be using an unsupported browser
Outdated browsers can expose your computer to security risks. To get the best experience using our site, you’ll need to upgrade to a newer browser.

Lenteschoonmaak

Het is traditie om in het voorjaar een grote schoonmaak te houden. Alle hoekjes en kantjes die niet wekelijks aan bod komen, krijgen dan extra aandacht. Het idee van de moderne poetsbeurt is anders. Poetsen staat niet alleen voor schoonmaken, ook voor opruimen, ruimte maken: ruimte in je huis en in je hoofd. Je kan het poetsen nog uitbesteden maar echt opruimen doet een poetshulp niet. Kies een methode die past voor jou. De ene vliegt erin en maakt een gans weekend schoon zodat het achter de rug is. Anderen, zoals ik, doen het in stukjes. Maak het in ieder geval plezant met een muziekje erbij. Denk aan de extra calorieën die je gaat verbranden en beloon jezelf na afloop zodat je iets hebt om naar uit te kijken.

Plan tijd in, blokjes van een paar uur, vind ik voor mezelf het beste haalbaar.  Liever een paar uur doorwerken en dan iets anders doen dan een hele dag voorzien en uiteindelijk halfweg de middag stoppen omdat ik helemaal geen zin meer heb.

Alles in één keer aanpakken werkt niet voor mij.  Ik haal dan alles uit de kasten en eindig met een grote hoop die niet meer te overzien is.  Als jij liever alles in één keer aanpakt dan is dat natuurlijk prima.

Opruimgoeroe Marie Kondo raadt aan om per categorie op te ruimen. 

Ze begint met kleding.  Je legt alle kledij die je in huis hebt samen.  Dus alle winterkleren, je zomeroutfits en alles er tussenin, alle jassen die niet in je kleerkast hangen maar ergens anders. Zo zie je wat je allemaal hebt en is het eenvoudiger om een selectie te maken.

Marie Kondo overloopt kritisch alle stukken één voor één: in eerste instantie gaat alles weg wat kapot is of wat je al een hele tijd niet meer gebruikt hebt.  Dan alle dingen waarvan je vermoedt dat je ze toch niet meer zal gebruiken.

En daar kom ik mezelf al tegen.  Ik ben een eeuwige twijfelaar, kan moeilijk beslissen.  Ik heb zo’n stemmetje dat dan zegt ‘je weet maar nooit’ en ‘misschien komt het nog eens van pas’ of ‘wat als je er spijt van krijgt’  En zo schiet het natuurlijk niet op.

Ik heb die stem een naam gegeven nl. Cruella.  Als ze me parten speelt dan zeg ik tegen mezelf: ‘Shut up, Cruella’.  Dingen die weg kunnen doe ik zo vlug mogelijk weg zodat ik mijn besluit niet kan herroepen.  Wat nog bruikbaar is, breng ik meteen naar de Kringwinkel.

Een ritueel kan helpen als je moeilijk afstand neemt van je spullen.  Marie Kondo bedankt ieder item voordat ze het weg doet.

Lukt het niet om afstand te nemen van je spullen: zet ze weg in een doos, in de kelder, op zolder, in de berging of ergens achterin een kast waar je ze niet alle dagen ziet.  Heb je ze 6 maanden niet gemist en niet gebruikt dan kan de hele doos weg.

Een fris en opgeruimd huis geeft een fris en opgeruimd gevoel.  En daar zijn we allemaal wel blij mee.

Toch gaat het nog verder dan dat.  Want wat heb je aan een opgeruimd huis als je meteen nieuwe dingen gaat kopen om alles terug vol te proppen.

Lenteschoonmaak confronteert ons met hoe we leven: verzamelen we veel spullen, kunnen we geen afscheid nemen, kopen we alles wat in reclame staat ook al hebben we het niet nodig.  Het nodigt ons uit om daar even bij stil te staan, om onze kleine kantjes onder de loupe te nemen en bij te schaven.  Zo vermijden we dat onze woonst binnen de kortste keren terug een grote schoonmaakbeurt nodig heeft.

Opruimen nodigt ook uit om afscheid te nemen van projecten die we niet afwerken. Misschien wou je een nieuwe hobby en heb je van alles in huis gehaald om bijvoorbeeld te beginnen met breien of haken want dat is hip.  Na een paar weken heb je er de brui aan gegeven en nu ligt alles daar maar.  Zoiets zou ik naar de Kringwinkel brengen en zo een tweede leven geven.  Het idee dat iemand anders er nog wat aan kan hebben maakt het voor mij in ieder geval gemakkelijker om dingen weg te doen.

Het hele idee erachter is dat alles energie vraagt.  Alle spullen die je in huis hebt vragen energie, of je je daar nu bewust van bent of niet.  Door op te ruimen en dingen weg te doen maak je ruimte en energie vrij. 

En nu nog de ramen wassen, dan hebben we een nieuwe, frisse kijk op de wereld.

Life coach
Stress- & Burn-out coach
BE 0711.961.093

Hilde Michiels

Sitemap

Legal

Volg mij