You seem to be using an unsupported browser
Outdated browsers can expose your computer to security risks. To get the best experience using our site, you’ll need to upgrade to a newer browser.

Hoe ik omga met mijn pijn

Een paar maanden geleden gaf mijn lichaam er de brui aan. Plots kon ik niet meer stappen. Hevige pijnen van in mijn rug tot in mijn grote teen beletten me om nog iets te ondernemen. Pijnstillers brachten wat verzachting maar de pijn bleef, wekenlang. Een bezoek aan het ziekenhuis, een rare ervaring, zo, aan het begin van de eerste coronacrisis. De scan was heel duidelijk: hernia. Ik had een verklaring voor de pijn en een verwijzing naar de pijnkliniek. Veel medicatie later is de pijn er nog, veel minder dan in het begin. De pijn is ook draaglijk geworden. Ik kan ondertussen de dag doorkomen zonder pijnstillers. Ik heb hiervoor mijn eigen aanpak bestaande uit wat ik geleerd heb uit boeken, wat ik vond op het internet, vermengd met tips van arts en kinesist.

Mindfulness

Dr. Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness, ontdekte reeds in de jaren 80 van de vorige eeuw dat mindfulness een positieve invloed had op mensen die met chronische pijn moeten leven. Het idee is simpel: besteed aandacht aan het nu, aan het moment. Onze geest heeft de neiging om ofwel met het verleden ofwel met de toekomst bezig te zijn. Aandachtig zijn voor wat er nu is brengt rust en helpt om met pijn om te gaan.

Het gaat er vooral om je te focussen en daarvoor zijn vele manieren. Naast mindfulness kan je ook experimenteren met meditaties. Even googelen en je vind zeker iets dat bij jou past.

Zoek hulp

Als je net zoals ik graag alles zelf doet is het niet eenvoudig om hulp aan te nemen. Deze hernia liet me geen andere keuze. Via de mutualiteit komt er nu wekelijks iemand om te poetsen. En, eerlijk, ik vind het heerlijk. Deze vrouw mag blijven komen, zelfs als ik weer helemaal op de been ben. Via online platformen als Hoplr en Helpper kan je iemand in je buurt vinden om je te helpen. In Nederland heb je de site hulpinjebuurt.nl

Vind je niemand om je boodschappen te doen dan brengt o.a. Delhaize ze aan huis. Vraag eens na bij een lokale handelaar, misschien wil die dat ook wel doen. Veel restaurants bezorgen maaltijden aan huis via een koerierdienst als Deliveroo, zo hoef je niet te koken om toch iets lekkers te kunnen eten. Deze periode is voor mij een oefening geweest in het vragen en aanvaarden van hulp. Eerst was het heel onwennig, maar gedwongen door de omstandigheden, lukt het alsmaar beter.

Oefeningen

Het is deel van mijn nieuwe ochtendroutine. Nog voor ik uit bed stap doe ik een paar oefeningen om mijn rug soepel te maken: kantelen met het bekken, wiebelen met de knieën, stretchen van de rug. Voorlopig nog niet veel maar het is de bedoeling dat ik dit opdrijf tot 50 herhalingen.

Ik zie het als een kwestie van aandacht geven aan en zorgen voor mezelf. Ook op dagen dat het beter gaat en ik minder pijn heb, start ik mijn dag met deze oefeningen.

Blijf bij jezelf

Het lijkt soms alsof iedereen een medische opleiding gevolgd heeft. Hoe goed bedoeld ook, adviezen van anderen helpen je niet altijd vooruit. Blijf bij jezelf, zoek uit wat voor jou werkt en ga daarmee aan de slag.

En opmerkingen in de stijl van 'stel je niet aan' of 'zo erg kan het toch niet zijn' leg je best naast je neer. Als het voor jou pijn doet, dan is dat zo. Wat een ander daar ook van denkt, jij moet verder met jouw lichaam. Ga niet over je grenzen, dat helpt je niet vooruit. Als je toch doorbijt moet je het achteraf bekopen met nog meer pijn.

Hou je huis opgeruimd

Als bewegen moeilijk is, heb je best je huis op orde. Zo vind je alles wat je nodig hebt meteen terug én stoot je nergens tegenaan. Geef je medicatie een vaste plaats zodat je er niet moet naar zoeken.

Mijn maagbeschermer staat naast mijn bed. Die neem ik als ik 's morgens wakker word, dan moet ik nog 20 minuten wachten voor ik iets mag eten.

De volgende medicatie staat op de keukentafel want daar neem ik mijn ontbijt. Wat ik 's middags neem staat bij de koffiemachine want na het middageten drink ik koffie. Wat ik 's avonds neem staat op een tafeltje bij de zetel want daar zit ik meestal aan het einde van de dag.

Laat je verzorgen

Natuurlijk komt de dokter aan huis, je kan immers niet tot aan de wachtzaal stappen. Er zijn nog heel wat diensten die aan huis kunnen komen. Vraag bijvoorbeeld eens na bij je kapper, misschien komt die wel graag langs. Zo hou je het gevoel dat je er tenminste goed uitziet.

Omring je met mooie dingen

Als je, net zoals ik, niet kan stappen is je wereld heel klein. Zorg ervoor dat deze inspirerend werkt. Het maakt op zich geen verschil uit als je elke dag wakker wordt met pijn, maar in mooi beddengoed voel ik me toch ietsje beter.

Ontspan

Geen eenvoudige opdracht. Als je pijn hebt spannen je spieren op om die pijn op te vangen. Als die pijn enige tijd blijft duren, zoals bij mij, dan verkrampt je lichaam en neem je een 'pijnhouding' aan.

Belangrijk dus, om ondanks de pijn, toch te proberen ontspannen. Ik heb veel baat gehad bij het beluisteren van geleide meditaties, binaural beats en yoga nidra. Daarnaast is mijn kersenpitkussen mijn grootste vriend geworden. Warmte verzacht de pijn en helpt de spieren ontspannen.

Luister

Luister naar de radio of beluister je favoriete cd's. Muziek kan troosten.  Geen fan van muziek, zoek dan iets anders om je in te verdiepen en om de aandacht even weg te nemen van de pijn.

Gezond eten

Het is heel verleidelijk om naar snoep te grijpen. Je hebt het altijd bij de hand en het kost geen moeite. Probeer hierin geen troost te zoeken. De kilo's komen erbij en geven je achteraf een slecht gevoel. Gezond eten, voldoende fruit en groenten, zal je pijn niet verzachten maar zorgt er wel voor dat je lichaam een basisconditie heeft als de revalidatie moet beginnen.

De eerste weken kon ik bijna niet eten omdat ik misselijk was van de medicatie. Ik heb dan elke dag soep gegeten om toch voldoende groenten en vitamines binnen te krijgen.

Loslaten en veranderen

Het wordt nooit meer zoals voorheen, dat kan ook niet want dan zou ik terug eindigen met een hernia. Ik kan dus niet terug naar hoe het was. Het is een beetje als rouwen, maar dan rouwen om het verlies van een gezond lichaam. Loslaten dat een aantal dingen niet meer kunnen of niet meer zoals ik ze vroeger deed.

Luisteren naar mijn lichaam en mijn inspanningen doseren is de boodschap. Choose your battles. Veranderen gaat niet vanzelf, het vraagt aandacht, training, inspanning. Maar we komen er wel.

Life coach
Stress- & Burn-out coach
BE 0711.961.093

Hilde Michiels

Sitemap

Legal

Volg mij