You seem to be using an unsupported browser
Outdated browsers can expose your computer to security risks. To get the best experience using our site, you’ll need to upgrade to a newer browser.

Eindejaarsblues

Het is weer die tijd van het jaar. Overal lampjes en glitter, veel feestkledij in de winkelrekken, kerstmarkten en glühwein, velen zijn er dol op. We besteden grote budgetten aan dingen die we helemaal niet nodig hebben, aan cadeautjes die we niet van harte weggeven maar alleen omdat het zo hoort. Voor velen is dit een heel lastige periode. Het lijkt wel of iedereen moet enthousiast en gelukkig zijn. En als je dat niet zo goed lukt, dan hoor je er niet bij.

Misschien kijk je terug op een minder goed jaar, ben je overmand door verdriet of komt nu heel duidelijk naar voor dat er voor jou geen happy family is om kerst mee te vieren. Hoe dan ook, het zijn geen gemakkelijke dagen en ze vreten energie. Het kan helpen als je beseft dat dit niet alleen voor jou zo is. Je staat niet alleen met je gevoel dat al die opgefokte feestvreugde niet aan jou besteed is.

Hou ook goed voor ogen dat dit maar een periode is, weliswaar wordt er overal veel aandacht aan besteed maar toch gaat het voorbij. Je hoeft niet mee te doen aan de race. Blijf bij jezelf, zorg goed voor jezelf, geniet van een warme chocomelk en laat de rest aan jou voorbijgaan. 

Kies heel bewust waar je naartoe gaat, waar je aan meedoet en wat niet, welke feestjes en recepties je bezoekt en welke je links laat liggen. Wees daar ook heel duidelijk over. Zeg meteen: ik ga passen voor deze uitnodiging in plaats van anderen in twijfel te laten of je al dan niet meeviert. Zorg dat je een plan hebt voor jezelf en hou je daaraan. Op kerstavond ga ik televisie kijken met een glas wijn en hapjes. Niemand die mij kan verleiden dat het elders beter, gezelliger of wat dan ook is.

Er zijn natuurlijk verplichtingen waar je niet onderuit kunt. Bereid je daar mentaal op voor. Leg op voorhand vast wanneer je waar naartoe gaat en voor hoelang. En voorzie die dag ook iets leuks om jezelf plezier te doen, zo voel je je minder leeggezogen door anderen en heb je iets om naar uit te kijken. De ene persoon heeft al meer last van deze periode dan de andere.  Praten helpt.

Vind je niet voldoende steun in je naaste omgeving maak dan een afspraak.  Ik bekijk samen met jou hoe je deze periode zo aangenaam mogelijk kan doorkomen. 

Life coach
Stress- & Burn-out coach
BE 0711.961.093

Hilde Michiels

Sitemap

Legal

Volg mij