Burn-out is helemaal geen recent verschijnsel
Het woord 'burn-out' werd geïntroduceerd begin de jaren zeventig. De Duits-Amerikaanse psycholoog Herbert Freudenberger was een van de eersten die een studie schreef over het fenomeen 'burn-out'. Het duurde nog tot 1980 voor hij zijn boek Burnout: The High Cost of High Achievement publiceerde.
We luisterden naar de hits van Abba op Radio Veronica en mijn ouders kochten een huis voor 1 miljoen Belgische frank Er was nog geen VTM, geen laptop of geen social media maar wel al burn-out. In Amerika had een psycholoog iets gezien dat hij de moeite waard vond om te bestuderen en er een boek over te schrijven. Hier kregen we diagnoses van depressie, zenuwziek of in het slechtste geval lui en werkonbekwaam.
Zoals zo vaak duurt het wel even voor nieuwe termen een draagvlak vinden. Geneeskunde is geen exacte wetenschap en evolueert voortdurend. Diagnoses worden steeds verfijnder maar ook steeds complexer. Ook nu nog zijn niet alle artsen ervan overtuigd dat er een andere aanpak (nodig) is naast medicatie.