You seem to be using an unsupported browser
Outdated browsers can expose your computer to security risks. To get the best experience using our site, you’ll need to upgrade to a newer browser.
Goede voornemens

Het is niet gemakkelijk om die goede voornemens vol te houden, hoe komt dat toch?

Daar is een wetenschappelijke verklaring voor.

Gewoontes creëren verbindingen in onze hersenen. Je kan het een beetje vergelijken met een weg. Hoe meer je een gewoonte herhaalt, hoe sterker de verbinding wordt. Of hoe meer je dezelfde weg bewandelt, hoe steviger die wordt. En dus hoe moeilijker om die weg terug op te breken.

Als je een gewoonte die je niet meer dient of zelfs schade berokkent, bijvoorbeeld aan je gezondheid, vervangt door een nieuwe gewoonte creëer je een nieuwe verbinding in je hersenen.
Aanvankelijk is die verbinding nog heel dun en de verbinding van de oude gewoonte is nog heel dik. Ofwel de nieuwe weg is onverhard en niet zo gemakkelijk te bewandelen als de oude.

Dat verklaart waarom je gemakkelijk terug valt in een oude gewoonte. Die weg is veel vertrouwder, gemakkelijker, kost geen of weinig moeite.

Hoewel die goede voornemens vaak te maken hebben met zorgen voor jezelf, negatieve gewoontes achterwege laten, je gezondheid verbeteren,... en dus eigenlijk alleen maar voordelen meebrengen, is het niet gemakkelijk om vol te houden.

Je weet het wel, je zou het eigenlijk beter anders doen. En toch ontbreekt er nog een stukje om echt door te zetten.

Nieuwe gewoontes hebben in eerste instantie tijd nodig. Tijd om een gewoonte te worden. Tijd zodat de oude verbinding in onze hersenen zwakker wordt dan de nieuwe verbinding.

We zijn nu eenmaal gewoontedieren en wat je al jaren doet, kan je niet zomaar van het ene moment op het andere veranderen.


Hoe maak je die nieuwe verbinding sterker? Door te oefenen, door de nieuwe weg te bewandelen en de oude links te laten liggen. Wees niet te streng voor jezelf. Als het eens niet lukt, dan probeer je gewoon opnieuw.

Deze tips kunnen je verder op weg helpen:

🙂Zie je goede voornemen als een belofte aan jezelf om beter voor jezelf te zorgen.  Een belofte aan jezelf is minder vrijblijvend en kan ervoor zorgen dat je gemakkelijker volhoudt.

🙂Als het eens niet lukt om je aan je voornemen te houden is dat niet erg.  Vergeef jezelf en begin gewoon opnieuw.

🙂Ga na wanneer je het moeilijk hebt, wanneer kom je in de verleiding om je niet aan je voornemen te houden.  Wat zorgt ervoor dat je het moeilijk hebt en hoe kan je dat vermijden.

🙂Vergelijk niet te veel met anderen maar geloof in jezelf.

🙂Focus op wat goed gaat, op de dagen dat het je wel al gelukt is.

🙂Stel realistische doelen, als je teveel ineens wil maak je het jezelf moeilijk om te slagen.

🙂Ga ervoor.  Iedere overwinning begint met de beslissing om ervoor te gaan

Veel succes!!!

Life coach
Stress- & Burn-out coach
BE 0711.961.093

Hilde Michiels

Sitemap

Legal

Volg mij